Kawa po turecku, espresso oraz dużo innych – jaki rodzaj kawy wybrać?

Usługi

Autor:

Od czasu kiedy kawa pojawiła się w prawie każdym zakamarku świata w zasadzie za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma chyba człowieka, jaki oparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, naturalnie mowa tutaj o entuzjastach i smakoszach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali co niemiara sposobów na spożycie zwanej w państwach arabskich kahvy. Pobudzające atrybuty ziaren pierwotnie budziły mnóstwo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie zostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat następnie.

Pierwsze kawiarnie stawały się czasem forami gwarnych debat na temat tego specyfiku, co niezwykle niepokoiło sułtanów. U schyłku wtrąconego już poprzednio – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się niesłychanie mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za kwestią Turków na lokalne ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, kiedy oni to wtedy piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, w następstwie tego dziś na pewno moglibyśmy nazwać go kawoszem.

Najpierw uznawana za niesmaczną, a nawet i wrogą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju dopiero na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w napomkniętym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami – dziś polecamy najlepsza kawa ziarnista. Jednakże mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Początkowo kawę pito na sposób wschodni innymi słowy czarną oraz bez żadnych dodatków.

Szybko niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, węglowodanem, a nawet i solą. Współcześnie mamy dużo wersji parzenia i podawania kawy. Najpopularniejsze kategorie napoju kawowego znane nie tylko w Europie niemniej jednak oraz na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, której bazą jest kawa rozdrabniana.

Dodaj komentarz