Jaką kawę wybrać? Palarnia podpowie

Usługi

Autor:

Od czasu napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii trafił do Europy mniej więcej szesnastego wieku prowadzonej przez nas ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Z trudem dziś wyimaginować sobie poranek bez filiżanki naszego pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, w największym stopniu możliwa, choć także nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dzisiaj znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka zwykła i łatwo osiągalna kawa ma tak trudną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie własnej wędrówki po Afryce natrafił na stado nadaktywnych kóz. Postanowił wobec tego on spróbować owoców, jakimi owe kozy się odżywiały, wtem odkrył ich imponujący wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta inaczej forma kongijska i arabica, to jest typ arabski. Współcześnie kawę możemy zakupić na porządku dziennym i dostać je w rozmaitych wariantach, odmianach i formach. Kawę możemy dostać w czterech bazowych fasonach: w ziarnach niepalonych czyli tak nazywana zielona, w ziarnach spalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona oraz rozpuszczalna – wypróbuj https://finestcoffee.pl.

Trunek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże wprawni bariści i smakosze zalecają jednakże parzenie kawy po turecku czyli wraz z fusami. Istnieją specjalne dzbanki do zaparzania kawy, jakie zezwalają na oddzielenie fusów od naparu. Jednakże wracając do kaw instant inaczej oznaczanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a następnie odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz