Grill nie jedynie w mieszkaniu – wyposażenie gastronomii

Dom i Wystrój

Autor:

Szynki fast food cały czas cieszą się sławą, a założenie takiego biznesu nie jest żadnym nowym projektem, od kilku lat kebaby czy zapiekanki lub hamburgery robią u nas wprost furorę. Pomimo obecnej już na rynku rywalizacji, nic nie wskazuje na to, aby fast-foody wyszły z mody. Nim nawiążemy poszukiwania należytych sprzętów, konieczne będzie rozpoznanie menu. To, w jakiej odmianie planujemy sprzedawać kebab ma największy wpływ na wybór oprzyrządowania.

Jeżeli decydujemy się na podejście idealne, w repertuarze pojawi się kebab w bułce, kebab w cieście, kebab na talerzu oraz lub kebab w kubku, frytki, ryż, surówki oraz zimne napoje. By otworzyć lokal, w którym będzie wolno przygotować dania z ustalonego menu, niebezużyteczne okażą się: opiekacz do kebaba, nóż elektryczny, opiekacz do bułek, frytkownica, lada sałatkowa, szafa chłodnicza na napoje oraz zamrażalnik. W jaki sposób je kupić? Selekcjonując opiekacz należy pamiętać, aby miał jak najwięcej regionów grzewczych, mieścił mięso o należytej średnicy, miał przynajmniej jeden pomocniczy bagnet, miał stosowną moc palników bądź grzałek oraz – co może okazać się ważne w przyszłości – miał szansę serwisowania oraz wymiany części.

Na rynku dostępne są opiekacze gazowe oraz elektryczne. Który z nich jest lepszy? Opinii jest tak dużo, jak użytkowników. Grillowi gazowemu zarzuca się, że nierówno piecze, elektrycznemu – że wysusza mięcho. Prawdziwość jest jednakże taka, że wszystko zależy od jakości mięsa oraz dobrej konserwacji urządzenia. Newralgiczna różnica to wydatki eksploatacji, które są o wiele niższe w przypadku opiekacza gazowego. Opiekacz gastronomiczny, inaczej Grill Weber służy do opieczenia bułek bądź ciasta z zawartością. Odpowiednio, aby opiekacz był energooszczędny. Perfekcyjny będzie taki wykonany ze stali nierdzewnej – to gwarancja wytrzymałości a również istotne ułatwienie jeżeli chodzi o utrzymanie go w czystości. Frytki to bardzo dobrze sprzedający się dodatek do kebaba, ale również osobna propozycja w menu. Do wyboru mam frytkownice elektryczne bądź gazowe. Oprócz tego należy zadecydować jaką frytkownica ma mieć pojemność, ile ma liczyć komór (jedną czy dwie) oraz czy zdecydujemy się na gatunek z tzw. zimną strefą, dzięki której olej dłużej zachowuje własne walory.

Dodaj komentarz